вторник, 23 августа 2022 г.

День Державного Прапора України

23 серпня наша країна щороку відзначає свято — День Державного Прапора України. Наш синьо-жовтий стяг цінний для нас своєю історією.
Державний прапор,  для кожної нації є способом представити себе у світі. Прапор демонструє, що країна незалежна, займає гідне місце серед інших держав, поважає свою історію та дбає про майбутнє. 
Відомо, що прапори існували ще в давніх культурах, проте неможливо визначити, де саме вони з’явилися вперше. Найдавнішими дослідники вважають прапори Давнього Китаю, Індії часів Махабхарати, Персії періоду правління Кіра Великого, а також Римської імперії. Зазвичай знамена використовували у військових походах та битвах. В середні віки прапори стали способом ідентифікації особистості — в Європі їх мали лицарі, в Японії — самураї, а в Китаї — генерали імператорської армії.
В XIII – XIV століттях на українських землях з’явилися чотирикутні прапори з вільним кінцем у вигляді клину, на яких було поєднано жовтий і синій колір. Літописці засвідчили їх у 1410 році в бою під польським селом Грюнвальд, що увійшов в історію як «Битва народів» або «Грюнвальдська битва». 
Існує думка, що власне національні прапори беруть початок від мореплавців, бо з часів Христофора Колумба було прийнято вивішувати на щоглах знамена, що демонстрували приналежність корабля певній країні чи місту, а також його військовий чи торговельний статус. На суходолі прапори стали використовувати як символ  перемоги у битві, тому кожна з ворогуючих сторін намагалася захопити стяг супротивника. 

В якому місті України за часів СРСР було вперше піднято національний стяг над офіційною установою?
Таким містом є Стрий, що знаходиться на Львівщині. Там встановили синьо-жовте знамено над адміністративною будівлею міської ради 14 березня 1990 року . В момент підняття прапору над дахом будівлі пролетів ключ лелек, що було сприйнято присутніми як добрий знак.

ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ В ІСТОРІЇ.
15 липня 1410 р.
Українські військові формування під жовто–синіми прапорами в складі армії Великого князівства Литовського були учасниками Грюнвальдській битви проти лицарів Тевтонського ордену.
22 березня 1918 р.
Центральна Рада УНР затвердила в якості державного жовто-синій прапор.
1990 березень
В українських містах почали встановлювати національні прапори на будівлях установ місцевої влади.
24 липня 1990 р.
Київську міську раду увінчали українським синьо-жовтим стягом.
28 січня 1992 р.
Українським парламентом прийнято постанову «Про державний прапор України».
23 серпня 2004 р.
До українського календаря святкових подій додалося загальнодержавне свято — День Державного Прапора України.

🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 
📷 з просторів інтернету

Комментариев нет:

Отправить комментарий